Two Towns – Eckernförde and Porvoo/Borgå

This blog is used to present students from Linné school in Hässleholm and Furutorp school in Vinslöv, who are taking part in an exchange with Eckernförde in Germany or Porvoo/Borgå in Finland. Students from our partner schools are very welcome to comment on our presentations!

FINLAND 2015

on May 22, 2015

Denna vecka har varit en av de roligaste i våra liv. Vi har hittat på många roliga saker som att åka dubbeldäckare till Helsingfors, badat i en sjö, badat i ett hav, badat i badtunna åkt båt till en ö och grillat och såklart bastat!

Alltså en händelserik och rolig vecka.

Men vi har inte bara hittat på massa skoj hela tiden utan spenderat tid i skolan.

Den skolan vi var i ligger i Porvoo. Inomhus har man inga skor på sig, vilken är väldigt ovant och obehagligt i början men fötterna vänjer sig snabbt. Skolan är väldigt stor och enligt oss svår att hitta i för där är många våningar och korridorer. Deras lektioner är väldigt stökiga så jämfört med deras elever i skolan är vi på linnéskolan änglabarn.

Den roligaste lektionen enligt oss var hemkunskapen då vi bakade blåbärspaj och en Finsk speciallitet, Karelska piroger. Det är en väldigt speciell smak som några gillar och några inte… På pirogen har man antingen smör eller en blanding mellan ägg och margarin.

Något som verkar lite konstigt är att Finland ligger högt upp i listan över hur duktiga eleverna är i skolan, men de är stökiga på lektionerna och många blir underkända på sina prov… En av finskornas klass skulle göra omprov för att för många hade blivit underkända.

De har inte heller E till A i Finland utan de har 4 till 10 där 10 är det bästa.

I deras matsal står inte deras mattanter och vaktar bakom disken. Eleverna sköter sig själva och behöver ingen mattant som ska kolla så att de tar rätt antal köttbullar.

Eleverna är definitivt mer pålitliga här eftersom de kan ställa sina skor i kapprummen utan att någon tar sakerna och de behöver inte heller någon vuxen som hänger över deras axlar. Deras rastvakter är eleverna själva.

De har rastvakter eftersom de måste gå ut under deras rast som är en kvart. Är man då inne säger rastvakterna till de som är inne att de ska gå ut, går de inte då ut ska vakterna säga till rektorn som pratar med de olydiga. Får man prata med rektorn två gånger angående att gå ut på rasten får man kvarsittning.

// Li o Nadja

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: